torsdag 19 december 2013

Skattjakt!


Skattjakt betyder hemma hos oss att vi vuxna skriver ett antal ledtrådar till hur Wilmer ska hitta lördagsgodiset! Eller nån annan liten pryl ... om vi vill göra flera skattjakter i veckan.
 Det viktiga är att öva läsning, matte, engelska, religionskunskap mm, samtidigt som man har roligt.
När det handlar om t ex asatro och vikingatid skriver vi flervalsfrågor som antingen leder till nästa ledtråd eller är ett blindspår. Har inte Wilmer övat särskilt mycket innan så får svarsalternativen bli väldigt självklara, liksom platsanvisningen.  Så här har Wilmer övat upp läsförmågan eftersom motivationen har funnits. Vi använder Symwriter när det är nya, svåra ord eller långa meningar. Frågorna kan återanvändas, platsanvisningen skriver vi för hand när vi gömt skatten. Man måste inte ha ett hus och trädgård för att ha skattjakt, det funkar att gömma skatten i t ex köket och ha ledtrådar till "översta lådan", "leta under tallriken", "i ugnen", "bakom blomkrukan" "på stolen"

söndag 15 december 2013

Kommunikationskartor i skolan - om asatro

Under höstterminen har man i åk 4 bl a jobbat med vikingatid och asatro. Jag har gjort kommunikationskartor, eller pekkartor som de också kallas, i In Print (från Hargdata) och skickat med sonen. Vi har också använt dem hemma när vi läst igenom text, och lyssnat på uppläst text. (Jag köper årslicens på Pixel digitala medier från NOK.) Dels pekar jag på bild samtidigt som jag pratar mer utförligt kring den, och dels pekar sonen för att visa att han vet vem/vad jag pratar om (eller vad vi lyssnar på) När han ska svara på frågor och det är längre, svårare ord kan han peka istället för att kämpa med uttal eller skrift. Teckenspråk är ju bra såklart, men än så länge kan inte resursen teckentolka en lektion (även om han vill) och lärarna kan inga tecken alls. Den här terminen är det flera nya lärare, och de har dessutom varit långtidssjukskrivna med tillfälliga vikarier som följd.
Så, mycket hänger på att vi hemma ger förförståelse av text, (förutsätter att vi får info om vilken text som används) och att vi går igenom och repeterar hemma. Det som funkar bäst hemma hos oss är "Skattjakt".

tisdag 30 april 2013

Oj då, har det gått ett helt år sedan jag skrev något på bloggen ...?

Ja, nästan ett helt år sedan i alla fall. Vad kommer det sig då? Finns det inget att berätta? Jo, det är klart att det händer saker, och ibland blir det för mycket helt enkelt. Den där kampen, att hela tiden behöva slåss för sitt barns rättigheter och till synes självklara saker kan vara rätt utmattande. Lyckligtvis har vi vår underbara son som gång på gång visar att han kan och vill vara delaktig och göra en hel massa saker som omgivningen påstår är omöjligt, och det ger oss förstås styrka att fortsätta kämpa för hans skull.

För att uttrycka det hela kort så har vi lagt mycket tid på att sitta i meningslösa möten,  maila rektor och andra skolchefer, läsa på om lagar och regler, överklaga Åtgärdsprogram, anmäla rektor till skolinspektionen mm.

Något annat jag lagt tid på, för att hämta kraft, är att skriva. För ett par år sedan anmälde jag mig till "Skriv en roman på distans" för Ann Ljungberg. När jag skriver, då kan jag skapa egna världar där personerna beter sig som jag vill, och gör de inte det så åker de ut :)
Kursen gick ut på att man skrev färdigt sin roman utifrån 10 kursbrev och feedback på inlämnade uppgifter och det skulle ske inom två år ...
Tiden höll helt enkelt på att rinna ut och jag ville och behövde få försjunka i skrivandet för att orka med vardagen,  ytterligare en orsak till att bloggandet fick vila.
Nu har jag tagit mig igenom kursen och skrivit en början, mitten och slut på en sorts romantisk äventyrshistoria som utspelas i medeltida Frankrike.Så nu ska jag bara redigera, skriva om, skriva till, läsa igenom och redigera ännu mera innan jag provar att skicka till förlag:)
Men ett och annat blogginlägg ska jag nog hinna med ...

Vi väntar alltså på beslut från Överklagandenämnden och Skolinspektionen, lång historia, kanske skriver om det en annan gång, och det är klart att deras uttalande kommer att påverka oss på ett eller annat sätt.