onsdag 25 mars 2015

Widgit Go, skrivstöd och pratAPParat


För ett tag sedan (på regionhabiliteringen) provade W ett par olika kommunikationsstödjande appar; Widgit Go från Hargdata och Grid Player.
För att han oftast uttrycker sig i enstaka ord eller korta meningar som inte är grammatiskt korrekta.
För att personer som inte känner honom, och inte kan teckenspråk, inte förstår vad han vill säga.
Syftet är inte i första hand att han ska använda appen istället för tal/tecken utan som ett stöd tills han lärt sig hur man uttrycker sig.
Till exempel fick han spela "Finns i sjön". Alla deltagare fick fem spelkort var. Om man vill kan man göra egna spelkortspar med tydliga motiv som  intresserar barnet. Bilder på korten hade lagts in i appen och när man tryckte på en bild sa en  röst vad bilden föreställde. Det fanns även knappar med texten "Har du kortet ...", "Ja, jag har ...." samt  "Nej, finns i sjön."
Jag tänker att man även skulle kunna lägga in meningar/ord för att diskutera regler innan spelet.
Sen började vi spela och tryckte på meningen samt önskat kort. W kunde inte reglerna, och knappt jag heller, för vi inte spelar kort särskilt ofta, pga dåliga förlorare aptrist.  Men han förstod snabbt hur man skulle gå till väga, tyckte det var kul att trycka på rätt knapp och lyssnade intensivt. När han läst och lyssnat på meningen ett antal gånger  hände det att han själv sa hela frasen. Ett roligt sätt att språkträna! (och lära sig spela kort) Widgit go är en app som ännu  inte är förskrivningsbar, i all fall inte där vi bor,  och den saknar tangentbord. Priset är ca 600 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar