måndag 24 februari 2014

Hur funkar bilsemester om barnet har matallergi och funktionshinder? Eller: recension av tre tyska djurparker!

En regnig sommardag förra året, frågade sambon om vi möjligtvis hade lust att åka ut i Europa, några hundra mil eller så, för i så fall hade han möjlighet att låna bil. Ja, varför inte?
Sonen har pratat om djurparker ända sen DHB och Downföreningens nätverk ordnade utflykt till Borås djurpark i våras och vi tillbringade timmar i giraffstallet.
Djurparker finns det väl gott om i Europa, tänkte vi, och så kan vi säkert besöka några gamla slott och sånt som roar oss vuxna också. 
Men hur fungerar en långfärdssemester med ett barn med glutenintolerans, spannmålsallergi och mjölkallergi? ”Det måste väl ändå vara lika vanligt som här. Alpro är väl ett tyskt märke?” menade sambon och tyckte att vi kunde köpa livsmedel längs vägen, eftersom det liksom blev fullt i bilen ändå.  För säkerhets skull packade vi ner glutenfri pasta och några soyghurt i kylväskan och det var bra för inte ens Stena Line erbjöd mjölkfritt (eller glutenfritt för den delen) som frukostalternativ. Inga tyska eller franska hotell heller. Och det fanns absolut inte att köpa i alla livsmedelsaffärer. Men hotellpersonalen (vi tog in på 6 olika hotell under resan) var alltid vänlig och hjälpsam och lät oss ha soyghurt i deras kyl, eller gav oss en hink med is(!) när inte det fanns kylskåp på rummen. 

Vi åkte över med Kielfärjan eftersom bilen lånades under en begränsad tid, Nicke Nyfiken var med ombord till sonens förtjusning (ca 20 minuter på kvällen hälsade Nicke på barnen och dansade med dem) och det fanns mycket att pyssla med, så den båtturen vill han göra fler gånger. (Barnmenyns köttbullar och korv var gluten- och mjölkfria enligt servitören, så sonen behövde inte svälta heller.)


Hannovers djurpark, http://www.zoo-hannover.de/startseite.html?L=6  ca 25 mil från Kiel, blev första riktiga stopp på vägen. En vuxen fick fritt inträde som ledsagare.  Djurparken är indelad i olika temaområden och man kunde åka flodbåt. Sonen uppskattade ”elefant-teatern” med djur och skötare som uppträdde. Rejäla lekplatser fanns också, överlag en mycket trevlig djurpark, så här borde vi planerat in en heldag eller två.


Istället åkte vi vidare på kvällen till Frankfurt, 35 mil. För vi tänkte att då kunde gå in på Frankfurts zoo  nästa morgon när det öppnade. Fast vi orkade liksom inte upp så tidigt …så sonen fick inte tillräcklig med tid att leka av sig.
 http://www.zoo-frankfurt.de är en äldre djurpark som håller på att moderniseras bit för bit. Mindre än Hannovers zoo, men tillräckligt stort för att tillbringa en heldag, om man inte som vi ville vidare för att inte spräcka tidsplanen. Även här erbjuds fritt inträde för ledsagare.Färden gick vidare mot södra Frankrike och vi tillbringade några dagar i Carcassonne med omnejd och badade och besökte medeltida slott och byar. I närheten av lägenhetshotellet fanns en stor supermarket med mjölkfri  soyghurt.  En utflykt till förhistoriska parken (parc préhistorique, Tarascon) hanns också med. 
På hemvägen till Sverige stannade vi vid ännu en djurpark ... Allwetter zoo i Munster, Tyskland. De erbjöd fritt inträde för en ledsagare. Förutom de sedvanliga djurparksdjuren, kan man se en delfin- och sjölejonshow samt rasta barn på en stor och fin lekplats, syns bara en liten del av den på bilden. På det hela taget var det en trevlig resa, men nästa gång ska jag nog planera lite bättre och se till så vi har mer tid överallt. Apropå tid så skenade den iväg på slutet, vi måste landa i Göteborg ett visst datum för att lämna tillbaka bilen, och så hade vi anmält sonen till Passalens seglarskola, så vi valde att åka Kielfärja på hemvägen också. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar