tisdag 14 april 2015

Teckenspråkshelg med DHB Västra

Varje år arrangerar DHB Västra teckenspråkskurser: mammahelg (för kvinnliga anhöriga samt personal), pappahelg (manliga anhöriga samt personal) och familjehelg.
Jag behöver verkligen fylla på teckenförrådet, det var ett par år sedan jag avslutade TUFF-utbildningen och som med allting annat gäller det att ligga steget före barnet och vara förebild.
Syskon över 12 år kan delta i teckenspråksundervisningen om de föredrar det framför att vara med på barn- och ungdomsaktiviteterna.
Nordiska folkhögskolan i Kungälv fixar boendet, lektionerna och barnledare. Skolan har  TUFF- och teckentolkutbildning under veckorna och kan erbjuda teckenspråkiga barnledare samt bra teckenspråkslärare.
Medan jag fick teckenspråksundervisning lekte Wilmer med de andra barnen, spelade brännboll och bowling samt såg på film. Särskilt roligt var det att skolans rektor kom fram och berättade hur imponerad hon var av Wilmers teckenspråk!  Hon hade stått och betraktat honom en stund medan barnen såg Kalle och Chokladfabriken och lagt märke till att Wilmer teckentolkade filmen så gott han kunde. (ordet blockera kunde han t ex inte, bra för mig att veta) Både teckenspråk och tal har utvecklats enormt sedan han började i en teckenspråkig skola, vilket ställer  högre kvar på oss föräldrar så klart. Därför är det så bra att DHB Västra ordnar dessa kurser till en rimlig peng. Hörselvården har också teckenkurs och den är gratis, men bara ett par timmar en gång i månaden här i Göteborg och kursen är tänkt som förberedande TUFF.  (Vänersborg erbjöd teckenspråk varannan vecka och fler timmar per gång)
Den första bilden är tagen utanför elevhuset där vi bor - vi väntar på kompisar för att gå till gemensamt samkväm på kvällen, och den andra bilden togs utanför huvudbyggnaden före frukost nästa morgon. Bara det att gå till dukat bord 2-3 gånger om dagen ...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar