fredag 4 september 2015

Utflykt till Älvsborgs fästning med DHB Västra

I slutet av juni möttes vid lilla Bommen och jag som var en av ledarna prickade av tolkar och deltagare innan vi klev ombord på den fina båten som skulle ta oss ut till ön. 
Det var lite mulet men ändå fint att stå på däck och betrakta Göteborg från sjösidan. Jag hade gjort ett schema med bildstöd så att barnen visste vad som väntade, det uppskattades. (Förutom att vi inte hann med någon egentid för att upptäcka ön och schemat därmed inte var helt korrekt) Även utvärderingslappen modifierades med olika smileys så att barnen skulle kunna kryssa för vad de tyckte.
Guiden mötte upp när vi steg i land och tog med oss på en informativ rundtur. T ex finns kanonkulor kvar på väggen som minne av danskarnas anfall 1719. Under hela 1700-talet och fram till 1866 nyttjades anläggningen som fängelse.  Sommartid hålls dramatiserade föreställningar på ön och jag tror att flera av oss blev sugna på att återvända till ön vid tillfälle.
Efter lunch var det dags för Fångarna på Älvsborglek och båtpersonalen som tidigare klätt om till serveringspersonal tog nu på sig kläder och roll som lekledare. Vi delades in i grupper och med hjälp av karta letade vi rätt på olika stationer där vi skulle lösa uppgifter, både fysiska och kluriga utmaningar, och samla poäng, och det var riktigt roligt.  
Personalen var mycket trevlig och hjälpsam men hade inte förstått att det var mindre barn med, så vinnarpriset till den som först löste koden och tog sig in i buren var en vinflaska, och så hade de skrapat ihop några godispåsar som barnen fick dela på.
Vi hade himla kul hela dagen och aktiviteten passade mycket bra för hela familjen.
Det skulle kanske funka att ha någon sorts ungdomsläger här ett par dagar, om det går att lösa boendefrågan där eller i land.
När vi avslutat aktiviteten var det redan dags att ta sig ner till den väntande båten och resa hem.

Det råkade bli så att en dam som driver en butik på ön följde med samma båt tillbaka och hon kom fram till mig och frågade lite om DHB och sa att både hon och personalen tyckt att DHB Västra var en av de trevligaste grupper de haft ute på ön och att de var imponerade av den glädje och gemenskap som fanns i föreningen.  Sådant är ju alltid roligt att höra!

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar