onsdag 15 september 2010

Semestertid, resmål för familjer med funktionshindrade barn

Den här sommaren gjorde vi bl a utflykter till Liseberg, Borås Djurpark och Nordens Ark. Har man ett barn med funktionsnedsättning och matallergi är det bra att kolla innan vad som gäller för respektive resmål. Som förälder måste man fokusera så på barnet att man inte själv hinner se och uppleva parken. Då är det tacksamt att välja ett ställe som har förståelse för det och erbjuder rabatterat inträde.
För säkerhets skull tar vi också med gluten/laktosfria smörgåsar eller pannkakor.

Liseberg har väldigt bra information på sin hemsida, och personalen är väldigt hjälpsam.
Ledsagare/förälder får gratis åkpass för att kunna åka med sitt funktionshindrade barn.(barnens åkpass får man betala så klart)  Det finns också möjlighet för barnen att gå före i kön. Vi väljer att stå i kö eftersom sonen klarar det, men vi är mycket tacksamma över att slippa betala för att åka kaninresan och dylikt sjuttielva gånger....
 http://www.liseberg.se/sv/hem/Nojesparken/Praktisk-info/Handikappinfo/ 

Liseberg säljer låglaktos mjukglass med glutenfria rån. Restaurangerna verkar ha utbildad personal och erbjuder glutenfria/laktosfria alternativ. Men det är förstås alltid bäst att kolla. I somras åt vi på Hamnkrogen och deras barnbuffé var då helt glutenfri/laktosfri. Förra året åt vi på järnvägsrestaurangen och sonen ville då ha pommes frites, men servitrisen sa att den friterades med mjölpanerad fisk så hon fixade potatismos i stället.
På McDonalds finns glutenfritt bröd, men äldsta sonen har jobbat där och påstår att det rostas/värms i samma rost som de vanliga utan speciell rengöring före.


Borås djurpark... På deras hemsida står att det är fritt inträde om man visar upp ledsagarbevis, dvs är anställd. Som förälder är man ju inte det och vi frågade i kassan vad som gällde. En vuxen fick då gå in som ledsagare. Inne i parken mötte vi en annan förälder som mailat parken innan besöket och fått svar att 1 förälder och barnet fick fri entré. En tid senare hörde vi att en tredje förälder helt nekats rabatt i kassan.

Jag vet inte hur det är med allergikunskap på matställena där, det fanns inga skyltar i alla fall. Personalen i kioskerna hade dålig kunskap. Men det finns flera elektriska grillar i parken, så det är lätt att grilla medhavd korv. Man får ju hoppas att ingen grillar/värmer korvbröd/hamburgerbröd (som innehåller vetemjöl=gluten) på dem bara.

Nordens ark...  På deras hemsida står de att ledsagare går in gratis med den funktionshindrade.Jag mailade innan besök för att fråga vad som gäller för föräldrar. Enligt svaret skulle jag säga i kassan att jag är personlig assistent. Det fungerade bra.
I restaurangen fanns inga skyltar om att de hade glutenfria/laktosfria alternativ. Men när jag ville köpa enbart en korv p g a glutenintoleransen hämtade de genast ett glutenfritt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar