onsdag 15 september 2010

inför valet...hur ställer sig partierna i Vgregion till Tomatis? Svar från KD

Jag mailade alltså och frågade om de tänker göra något för att Tomatismetoden ska få finnas kvar i regionen. Se tidigare inlägg. Till några partier (tänkte inte på att göra det från början) ställde jag också frågan om de kan tänka sig att inför TAKK eller teckenspråk  i grundskolan, med syfte att tydliggöra undervisningen för alla elever och samtidigt ge dem kunskap om teckenspråk. Det finns äldre människor som inte kan ha hörapparat, de får då lära sig TAKK. Men det finns ingen tecknande miljö. t ex finns inom skola och omsorg  inget uttalat krav på att personalen ska kunna teckna till/med dem som använder teckenspråk i någon form.
 
Hej,
tack för mail till oss med synpunbkter om bland annat nedläggning av Tomatismetoden i Strömstad. Vi kommer att delge era synpunkter till våra representanter i berörda nämnder och styrelser.



När det gäller frågan om obligatorisk teckenspråkundervisning och ellet TAKK,  i grundskolan så är det en fråga som vi inte tagit ställning till. Si tuationen för människor ser olika ut i olika kommuner och på olika skolor. Det finns ju ett antal specialskolor och i annat fall går man en i en integrerad klass. I exempelvis Göteborg finns det ambulerande hörselpedagoger som hjälper till när man går integrerat. Det blir samtidigt vanligare och vanligare att man använder sig av tecken som stöd och  TAKK i undervisningen, inte minst i klasser där någon/några med hörselskada är integrerad eller där någon är nyanländ till Sverige.


enligt uppdrag


Med vänlig hälsning
Michael Kihlström
Politisk sekreterare Kristdemokraterna
Västra Götalandsregionen

Semestertid, resmål för familjer med funktionshindrade barn

Den här sommaren gjorde vi bl a utflykter till Liseberg, Borås Djurpark och Nordens Ark. Har man ett barn med funktionsnedsättning och matallergi är det bra att kolla innan vad som gäller för respektive resmål. Som förälder måste man fokusera så på barnet att man inte själv hinner se och uppleva parken. Då är det tacksamt att välja ett ställe som har förståelse för det och erbjuder rabatterat inträde.
För säkerhets skull tar vi också med gluten/laktosfria smörgåsar eller pannkakor.

Liseberg har väldigt bra information på sin hemsida, och personalen är väldigt hjälpsam.
Ledsagare/förälder får gratis åkpass för att kunna åka med sitt funktionshindrade barn.(barnens åkpass får man betala så klart)  Det finns också möjlighet för barnen att gå före i kön. Vi väljer att stå i kö eftersom sonen klarar det, men vi är mycket tacksamma över att slippa betala för att åka kaninresan och dylikt sjuttielva gånger....
 http://www.liseberg.se/sv/hem/Nojesparken/Praktisk-info/Handikappinfo/ 

Liseberg säljer låglaktos mjukglass med glutenfria rån. Restaurangerna verkar ha utbildad personal och erbjuder glutenfria/laktosfria alternativ. Men det är förstås alltid bäst att kolla. I somras åt vi på Hamnkrogen och deras barnbuffé var då helt glutenfri/laktosfri. Förra året åt vi på järnvägsrestaurangen och sonen ville då ha pommes frites, men servitrisen sa att den friterades med mjölpanerad fisk så hon fixade potatismos i stället.
På McDonalds finns glutenfritt bröd, men äldsta sonen har jobbat där och påstår att det rostas/värms i samma rost som de vanliga utan speciell rengöring före.


Borås djurpark... På deras hemsida står att det är fritt inträde om man visar upp ledsagarbevis, dvs är anställd. Som förälder är man ju inte det och vi frågade i kassan vad som gällde. En vuxen fick då gå in som ledsagare. Inne i parken mötte vi en annan förälder som mailat parken innan besöket och fått svar att 1 förälder och barnet fick fri entré. En tid senare hörde vi att en tredje förälder helt nekats rabatt i kassan.

Jag vet inte hur det är med allergikunskap på matställena där, det fanns inga skyltar i alla fall. Personalen i kioskerna hade dålig kunskap. Men det finns flera elektriska grillar i parken, så det är lätt att grilla medhavd korv. Man får ju hoppas att ingen grillar/värmer korvbröd/hamburgerbröd (som innehåller vetemjöl=gluten) på dem bara.

Nordens ark...  På deras hemsida står de att ledsagare går in gratis med den funktionshindrade.Jag mailade innan besök för att fråga vad som gäller för föräldrar. Enligt svaret skulle jag säga i kassan att jag är personlig assistent. Det fungerade bra.
I restaurangen fanns inga skyltar om att de hade glutenfria/laktosfria alternativ. Men när jag ville köpa enbart en korv p g a glutenintoleransen hämtade de genast ett glutenfritt bröd.

torsdag 9 september 2010

inför valet...hur ställer sig partierna i Vgregion till Tomatis? Svar från M

Moderaterna svarade så här:

Hej!
Jag har själv varit på studiebesök på BUP i Strömstad och fått veta mer om Tomatis-metoden och också varit i kontakt med bla Attention, som precis som ni skriver, är positiva till metoden.

Barn med neuropskyatriska funktionshinder får idag inte alltid den hjälp de behöver, något som jag arbetar för att ändra på. Jag bifogar den motion jag skrev för ett tag sedan ang NPF - den behandlar i.o.f.s inte just Tomatis, men kanske kan ge en liten bild av hur jag ser på problematiken.
Det skiljer sig en del i regionen vilken hjälp man får och även hur samarbetet med skolan fungerar. Den korta slutsatsen är - det finns mycket som behöver förbättras. En hel del gott arbete bedrivs på många håll,
bl a i Strömstad, men man lyckas inte ta tillvara detta på andra håll i regionen på ett sätt som jag skulle önska.
På Barn och Ungdomscentrum i Mariestad har man tex samlokaliserat BUP, BUM och habiliteringen, samt har en forskarresurs (NP) knuten till sig. En modell som jag gärna hade sett på fler ställen! Där har man individen i centrum och sett till att rent fysiskt samordna de resurser som behövs så att barnet och föräldrarna inte behöver hatta runt, utan allt finns i samma lokaler.


När man tog beslutet att inte ta in nya patienter till Tomatis i Strömstad pratade jag med en av våra mer kunniga barnpsykiatriker för att höra vad som låg bakom. Vi har i Västra Götaland något som heter Medicinska Sektorsråd, bestående av kompetenta, erfarna läkare och professorer som bla har till uppgift att följa upp behandlingsmetoder. Enligt dem fanns inte tillräcklig evidens för att Tomatis-metoden fungerar, varför det beslutades att man skulle göra en utvärdering av hur arbetet i Strömstad fungerat och vilka resultat det gett. Innan detta är gjort vill man inte ta in nya patienter dit.
Skulle det visa sig att evidens finns för att det fungerar så utgår jag från att vi får upp ärendet på Hälso- och Sjukvårdsutskottet för beslut om att införa det permanent i regionen.

Som lekman har jag inga möjligheter att själv värdera huruvida evidens finns eller inte, utan måste lita till våra anställda med den utbildning och kunskap de har. Och hopas att den utvärdering som görs ger ett klart och tydligt svar.
Det är viktigt för oss alla att de metoder vi använder i Västra Götaland verkligen fungerar, så vi inte gör något som är felaktigt för våra barn. Vi har ett ansvar för att se till att göra det som är rätt och riktigt. Skulle man använda en felaktig behandlingsmetod skulle det kunna leda till försämring eller till att barnet inte får den hjälp han/hon verkligen behöver.
Det intryck jag personligen fick av mitt besök i Strömstad var att här arbetar en mycket kompetent och kunnig personal som drivs att en vilja att verkligen göra sitt bästa för barnen.

Jag hoppas jag gett er ett någorlunda klargörande svar. Om så inte är fallet är ni varmt välkomna att höra av er till mig!

Vänliga hälsningar
Annika Tännström

inför valet...hur ställer sig partierna i Vgregion till Tomatis? Svar från MP

Jag mailade helt enkelt och frågade om de tänker göra något för att Tomatis metoden, www.tomatis.se ska  finnas tillgänglig i regionen. BUP Strömstad lägger ner Tomatisverksamheten för att några tjänstemän anser att den inte är evidensbaserad, trots att föreningar som Attention, DHB samt ett antal föräldrar anser att tomatis ger goda resultat.

Miljöpartiets Göran Larsson svarade omgående så här:
Hej !
 
Jag har som gruppledare för MP i hälso och sjukvårdsfrågor i regionen
ställt frågan till Britt Marie Andren Karlsson (S)
Nu-styrelsens ordförande om varför man vill lägga ner en sådan väl
fungerande behandlingsform ! Utan att få annat svar än att behandlingen
inte är tillräckligt utredd och innan dess kan den inte erbjudas !Jag
har också varit på studiebesök oi Strömstad för att bli informerad
över behandlingsformen !
 
Jag kommer att aktivt driva frågan efter valet om att se till att man kan
erbjuda den här typen av behandlingsmetod (Tomatis metoden) för
regionens medborgare !
 
MP anser att det är viktigt att få in väl beprövade alternativa
behandlingsformer (Komlementärmedicin) inom vårt regionala vårdutbud
och får vi inflytande efter valet i regionen och på nationell nivå så
ska vi verka för att er och andra typer sv behandlingsformer som i
dag behandlas allt  för styvmoderligt ska få möjlighet att etablera
sig !
 
 
Göran Larsson (MP) 1,a på regionlistan i skaraborg till valet till
regionfullmäktige !
 

måndag 6 september 2010

TUFF-utbildning vecka 4 av totalt 10

Förra veckan var det dags igen att åka till Nordiska Folkhögskolan i Kungälv för att fortsätta Teckenspråksutbildning för föräldrar, TUFF. Roligt att träffa de andra i gruppen, men också lite läskigt eftersom jag oftast tecknar svenska till ett litet barn, och  glömmer bort vuxentecken som projekt, landsting, hyreskontrakt, etc samt flödet i dövspråkstecknandet mellan kurstillfällena. Den här gången fick vi bl a öva drama... för att vi skulle förstå hur viktigt det är med gestaltning i teckenspråk. Vi hade tema skola, med massor av bra skoltecken. Många tecken kan man hitta på Teckenspråkslexikon 2010:
http://lexikon.ling.su.se/fmi/iwp/cgi?-db=Svenskt%20Teckenspr%C3%A5kslexikon%202010&-loadframesk   eller http://www.spreadthesign.com/country/se/  men inte alla.

Vi spelade också ett detaljerat memory (där bilderna skulle beskrivas med tecken förstås) och spelet Gissa Vem? som går ut på att man ska gissa vilken man/kvinna som finns på bilden motståndaren plockat upp, och ställa frågor och fälla ner brickor som utesluts. Allt på teckenspråk.
Gissa vem-spelet kanske kan roa sonen och inspirera till samtal och tecknande?

Tredje skolveckan åk 1, Läs och skriv, Trulleboken,

På Svenska Downföreningens teckenläger i somras förelästes om olika sätt att hjälpa våra barn med läs- och skrivprocessen. T ex utgår man från en bild, en ordbild samt bokstäver. Antingen kan barnet läsa ordbilden först (jag lägger fram några olika som sonen kan välja mellan) eller så ljudar man och försöker stava ihop ordet först. Se vad som passar barnet. De ord som ska skrivas i Trulleboken den här veckan omvandlar jag till sådana här övningar. Uppgiften i boken är "räkna antal ljud i ordet, skriv ordet om du kan".  Man behöver inte använda kardborreband, men det är lättare att hantera för sonen och lite motorikövning. (dubbla kardborreband finns billigt på Biltema, kan användas till flanobilder också)


I symwriter (från Hargdata) hämtar jag symboler/bilder och så får sonen skriva orden på datorns tangentbord. Datorn uttalar varje fonem, och ord högt så att sonen får höra att han skrivit rätt.
Denna vecka ska barnen urskilja vilka ord som innehåller bokstaven "i". Och tänk, det går hur lätt som helst! Antingen är det så att övning ger färdighet, eller så är det ljudet lättare att höra. Jag plockade fram en massa leksaker och placerade runt ett tyg-i, och sonen valde lätt ut dem som var rätt.

DHB Västra anordnar "pappahelg" och "mammahelg" i teckenspråk

Ja dvs, teckenspråkskursen vänder sig till alla manliga anhöriga en helg och alla kvinnliga anhöriga en annan helg.

Vi har inte varit med ännu, men det verkar som om deltagarna delas in i grupper beroende på teckenspråkskunnighet, så vi är inte oroliga för att det ska vara för svårt. Sambon har anmält sig till höstens pappa helg, och troligen hänger våra stora söner med också. Det är ett bra tillfälle att lära sig mer och öva på tecknandet med andra vuxna, samt knyta kontakter och utbyta erfarenthet och ha allmänt trevligt förstås. Endast 500 kr kostar det per deltagare och helg inklusive kost och logi.. Gå in på http://www.dhbvastra.se/, Under fliken Verksamhetsplan kan man scrolla ner till helgutbildning.

DHB västra anordnar många trevliga utflykter till vettigt pris. Bra arrangerat är  det också. Vi följde med till Slottskogen/Liseberg i somras och det var jättetrevligt. Bl a anordnades brännbollsturnering, något som både små och stora kunde vara med på och det var ett bra sätt att börja prata med andra. Det var också olika nivå på tecknandet, så det kändes helt okey för oss. Nästan 200 deltagare var med....

Tredje skolveckan åk 1.... Matematik, Pixelboken

Redan i torsdags skickade sonens fantastiska fröken med info hem om vad klassen ska jobba med den här veckan. Pixel sid 8-11, Trulle sid 38-40, Gröna pärlan s 3 och Språkgodis s 4. Språkgodis? den boken har jag ju inte, måste ha missat, beställde genast på kulturbutik.se.
 Jag och sonen gick igenom några uppgifter för att se om det var något som var lite mer besvärligt eller så, men räkna föremål på bilder var det inga problem med.





Kanske skulle det vara svårt att förstå begreppet "Hur många var får de?" i uppgiften att dela upp lika många föremål  (godis) mellan barn? Jag tänkte att vi kunde leka med dockor och godis, där alla skulle få lika många, men tyvärr, russin och popcorn försvann liksom på vägen innan vi  hann dela ut allihop..







Då tittade vi på pappersuppgiften istället, strök över en klubba och gav till flickan, sen fick mitt pojken en klubba, liksom pojken längs till höger. Sådär höll vi på och markerade ett streck i rutan för varje godis barnen fick. Sedan räknade vi ihop dem och pratade om "en var" två var" "hur många var?" etc.. Sedan ville sonen ha mera russin...