fredag 4 mars 2011

Praktisk matematik

Efter jullovet fortsatte fröken undervisa barnen i årskurs 1 i subtraktion och addition. Det här är en bild ur Pixelboken. 
Sonen behöver verkligen konkret, praktiskt material. Saker eller bilder på föremål där vi kan kryssa av och räkna, kulram och tallinje är nödvändiga hjälpmedel. Då fungerar det att räkna plus och minus upp till  siffran tio.
Tal mellan tio och tjugo är svårare att hantera än så länge.
De vanliga barnen börjar snart räkna i Pixel 1 b, från tjugo och uppåt, men sonen får jobba med tydliga tal inom talområdet tjugo, som fröken tagit fram speciellt för honom. Han får också jobba med tal över tjugo, samt öva innebörden av tio, tjugo, tretti etc på Smartboarden, vilket han tycker är kul. Korta repetitioner under en längre tid verkar ge bra resultat.
Hemma leker vi affär, prismärker plastmat och använder riktiga mynt att betala med. Syftet är att visa den praktiska kunskapen.. Det är också bra att introducera 10-kronor, femkronor och enkronor och t ex förklara att tio enkronor är lika mycket som en guldpeng.

När det enbart står siffror, som i undre raden på bilden blir allting mycket svårare för sonen, det märks.
Men med lite hjälp kan han leta upp siffran sexton på tallinjen och rita med tuschpenna, "hoppa" 8 steg åt vänster för att hitta rätt svar. Det är en början...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar